Skoči na sadržaj

Najbolje kafe na svetu: 3 provereno najbolje

  • od

Pre negoli krenemo u kratku priču o 3 najbolje kafe na svetu, po mom izboru, vratiću vas nekoliko decenija unazad, tačnije u 1984. godinu.

Zbog čega je važna ova godina? Zbog čuvene knjige Džordža Orvela? Moglo bi biti, ali ovoga puta ne. Svakako, pročitajte je ako već niste.

Za svakog od vas ova godina može i ne mora da ima neki naročit značaj. Za mene je važna jer je to godina u kojoj sam se prvi put susreo sa profesionalnim aparatom za kafu.

Imao sam tek 6 i po godina i naš porodični kafić je bio otvoren te godine (caffe bar Joker). I dok su se moji vršnjaci igrali sa nekim drugim igračkama, moje omiljene „igračke“ bili su aparati za kafu, za frape, za toplu čokoladu…

Toliko o tome, za sada, a nekom drugom prilikom detaljnije.

Vratimo se najboljim zrnima kafe.

Pre nego ih pobrojimo ovde, reću ću da ih ima najmanje 13 najboljih. Odabrao sam baš 3 jer su razlike neznatne, a kvalitet je na onom nivou zbog koga se kafa i neguje kao posebna kultura u nekim zemljama.

Najbolja kafa na svetu!

Najbolja kafa na svetu je Arabika, sorta koja je poznata po svojim složenim ukusima.

Gde se pravi najbolja kafa na svetu?

Tamo gde je domovina Arabike, a domovina ove kafe je Etiopija.

Prema tome, krenimo redom da nabrojimo moje 3 .

Ipak, imajte još samo malo strpljenja i pre nego što otkrijete moje tri, za sada, omiljene.

Želim da vam skrenem pažnju na još samo nekoliko detalja.

Gde kupujete kafu?

Pretpostavljam da većina vas kupuje kafu u velikim marketima ili manjim lokalnim. Uveravam vas da je kafa, verovatno, bar malo bolja u lokalnoj pržionici, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što je sveže samlevena.

Koji ukus kafe tražite?

Ukoliko ste od onih koji zaista uživaju u svakoj šoljici ovog čudesnog napitka, verujem da neretko obraćate pažnju i na ukus.

Ako ste pak od onih kojima to nije naročito važno jer ćete ionako naliti mleko u svoju kafu i sipati previše šećera, onda ovaj deo možete i da preskočite.

Određeni ukus kafe zavisi od vrste zrna, zbog toga bi trebalo da već i sami znate da li volite tamno, srednje ili svetlo zrno kafe?

Ukoliko želite kafu koja će imati takozvani pun ukus, siguran sam da već znate da je potrebno odabrati tamno ili srednje pečeno zrno, svetlo zrno daje kafu jačeg ukusa. U poslednjih nekoliko godina svetlo zrno je sve popularnije i zato ćemo krenuti baš od njega u odabiru moje 3 najbolje kafa na svetu:

VOLACANICA KENYA AA

Ova kafa ima reputaciju kafe vrhuskog kvaliteta. Ova pažljivo pripremana kafa poznata je po svom bogatom ukusu, prijatnoj kiselosti i vrhunskoj mirisnoj noti sa primesama bobičastog voća i citriusa.

Kenijska kafa AA se obično opisuje kao kafa slatkastog ukusa sa primesama vinske ili voćne arome.

Poznata je širom sveta i tražena zbog svojih smelih mirisa, a poznato je da ova kafa sardži malo ili nimalo gorkog ukusa.

Note ukusa: malina i hibiskus

Da li biste je odmah probali? Siguran sam da je vaš odgovor: da!

COSTA RICA AURORA

Evo još jedne odlične kafe. Nešto što bi se moglo okarakterisati kao jedinstvo. Ovde se zaokružuje ukus Aurore i pojačava se njena aromatična dimenzija cvetnom, svilenkastom Kenijom.

Note ukusa: citrusi, melasa, smeđi šećer i nota crne ribizle

Još jedna kafa koju bih lično odmah ponovo popio.

HAWAIIAN KONA

Kafa od tamnog zrna koje ima manje kofeina i savršena je za ispijanje u popodnevnim časovima ili uveče.

Note ukusa: slatko bilje i cveće sa prizvukom ukusa orašastih plodova

Ovo su bile moje 3 omiljene do sada, što ne znači da se izbor u skorijoj budućnosti neće promeniti, ukoliko otkrijem neke nove note ukusa. Do sledećeg druženja, sameljite dobro svoju omiljenu kafu i uživajte u svakom zrnu koje će krcnuti u vašem mlinu jer uskoro govorimo o značaju mlinova za kafu i njivoj ulozi u oslobađanju aroma.

Posetite me na instagramu klikom ovde

piše: Miloš Dimitrijević – Joker

Podeli: