Skoči na sadržaj

7 zdravstvenih pogodnosti koje nudi kafa

  • od

Sve što je prekomerno na valja, tako bi valjalo započeti ovaj tekst o kafi.

Kada sam počinjao da se bavim kafom, kao fenomenom, nisam imao naročito znanje o tome kako kafa može da utiče na naš organizam.

Voleo sam da je pravim i da je pijem. Podjednako. I danas je podjednako, nakon 37 godina otkako sam napravio prvu kafu. Prvu kafu sam napravio kada sam imao 8 godina. Bio je to espresso (nisam je ja popio), no o tome neki drugi put na mom blogu. Sada se vraćamo na zdravstvene benefite kafe.

o kafi

Mnogi ljudi, među njima sam bio i ja, obožavaju da piju kafu u velikim količinama. Piti kafu u velikim količinama, naravno, nije dobro za naš organizam.

Previše ničega u životu ne valja, pa ni kafe. Ni sreće previše ne valja. Ne može se ni ona lako podneti u velikim količinama. Niti smeh, a kamoli previše crnog napitka.

U velikim količinama, kafa je toksična. Bukvalno truje naš organizam i može dovesti do stresa i anksioznosti. Može dovesti do nesanice, do hiperosetljivosti ili do toga da spreči da vaš organizam apsorbuje vitamine i minerale koje unosite kroz hranu.

Stručnjaci preporučuju da ne pijete više od 400ml kafe u toku dana.

Idealna količina je 1-2 šoljice kafe dnevno. Više od 4 šoljice kafe na dan vas uvodi u problem, tako kažu.

Nutritivne činjenice o crnoj kafi

Crna kafa je bogata vitaminom B-2, B-3, magnezijumom, kalijumom i raznim fenolnim jedinjenjima. Crna kafa sadrži 0% masti i ugljenih hidrata. U zavisnosti od vrste kafe (da li je crna, filter ili espreso) šolja od 100ml može da sadrži od 65mg do 300mg kofeina.

Zdravstvene prednosti koje daje kafa:

  1. Poboljšava opšte fizičko stanje organizma – kofein stimuliše naš nervni sistem i tako se povećava nivo adrenalina u krvi koji priprema naše telo za fizički napor.
  2. Smanjuje rizik od dijabetesa – neke studije pokazuju da ispijanje kafe može pomoći da se poveća proizvodnja insulina što omogućava organizmu da se efikasno bori protiv rizika od dijabetesa tako što će kontrolisati nivo glukoze u krvi.
  3. Pomaže pri mršavljenju – crna kafa je napitak koji ne sadrži kalorije i samim tim vam pomaže da održavate težinu. Bogata je kofeinom koji može da pomogne povećanje nivoa energije organizma, što svakako ne znači da je kafa zamena za hranu. Ukoliko popijete jednu šolju kafe nakon obroka, ona će vam pomoći da se uspori stvaranje glukoze i stvoriće dovoljan broj antioksidanata u vašem telu.
  4.   Poboljšava pamćenje – ispijanje crne kafe pomaže normalnoj funkciji mozga i održava ga zdravim, pomaže pri očuvanju moždanih nerava, čini ih snažnijim i poboljšava vaše pamćenje.
  5. Smanjuje stres – kafa vam pomaže da se oslobodite stresa i napetosti. Jedna šolja kafe vam može odmah podići raspoloženje. Stimuliše nervni sistem i pomaže proizvodnju dopamina i serotonina.
  6. Sprečava rizik od nastanka Alchajmerove bolesti – poznato je da ova bolest pogađa stariju populaciju i upravo ispijanje crne kafe može pomoći kod smanjenja rizika i pojave ove bolesti kod ljudi starijih od 65 godina.

7. Pomaže da urinarni sistem bude čist – opštepoznato je da je kafa diuretik, samim tim povećava izlučivanje urina i pomaže nam da izbacimo toksine iz našeg organizma. Pomaže u održavanju stomaka čistim i zdravim.

Photo by Jo Lanta on Unsplash

Za kraj

Ne zaboravite – crna kafa je napitak koji čine prokuvana voda i jedna kašičica kafe. Bez šećera, bez meda, bez mleka… Svi navedeni benefiti se mogu ostvariti jedino ukoliko ispijate kafu na ovaj način.

Za ovaj put toliko. Izabrao sam tekst o benefitima koje nam kafa nudi kako bih njime otpočeo serijal o tekstovima o kafi. O vrstama kafe, o tome na koje se sve načine može spravljati kafa, o činjenicama, o zanimljivostima… jer, ne zaboravite, ovaj napitak se dnevno naspe u 1,5 milijardi šoljica širom sveta. Da, dobro ste pročitali…

Tek toliko za početak. Do skorog čitanja, budite zdravo i dobro!

Piše: Miloš Dimitrijević – Joker

Napomena: Informacije koje su sadržane u ovom tekstu su samo informativnog karaktera i nisu namenjene da budu korištene od strane čitalaca ili zdravstvenih radnika u medicinske svrhe. Čitalac treba da se za svoj eventualni zdravstveni problem konsultuje sa svojim izabranim lekarom.

Podeli: