Skoči na sadržaj

Tinejdžerski vodič kroz univerzum (epizoda 2) – ODNOSI

  • od

Odnosi. Koliko vrsta odnosa postoji?

Znam, vi ste sigurno odmah pomislili na intimne odnose. Sećam se, i ja sam u tim godinama pomišljao najpre na to kada neko pomene reč: odnos.

Sa tim odnosima biste morali biti obazrivi.

Danas, kada je sve lako dostupno na internetu, kada ne morate da pitate ikoga, već je dovoljno da samo izguglate ono što vas zanima.

Ne mogu da kažem da ni mi to ne bismo radili u vašim godinama da smo imali internet. Verovatno bismo tom izazovu teško odoleli, ali razmislite.

Razmislite o tome da o toj vrsti odnosa najpre porazgovarate sa svojim roditeljima. Bez obzira da li si dečak ili devojčica, verujem da roditelji mogu i treba da znaju da počinješ da se zanimaš za tu vrstu odnosa.

Pre negoli počneš da imaš veze sa suprotnim polom, najpre će ti se neko dopasti. Zaljubićeš se. Krenuće da ti lebde leptirići u stomaku i to će biti jasan znak da je počela faza koju ja, kao bivši tinejdžer, opisujem kao zaljubljivanje.

Verujte mi, dan danas se sećam devojčice u koju sam se prvi put zaljubio.

Zaljubljivanje je znak da prema nekome počinješ da gajiš romantična osećanja. Da idealizuješ tu osobu, da ti se čini da je savršena. Ali, uvek postoji to ali, zaljubljivanje ima i onu drugu stranu, a to je odljubljivanje.

Kod odljubljivanja je proces obrnut. Najpre spoznaš da ta osoba nije savršena, potom prestaješ da je idealizuješ i onda se odljubiš.

To ume da te malo razočara, ali sve je to normalno u procesu odrastanja.

Čini ti se da je to polje koje je prepuno nepoznanica i donekle si u pravu.

Iz tog razloga da bi ste se zaštitili i informisali se na pravi način i o odnosima i o zaljubljivanju, zaboravite na guglanje, već porazgovarajte sa svojim roditeljima. Oni će vam reći i kada je pravo vreme da se zaljubite do ušiju (mada, ruku na srce, za to niko ne zna kada je pravo vreme) i kako da bezbedno stupate u odnose, kada i sa kim.

Realno, od roditelja nemaš boljih prijatelja. Umemo (mi, roditelji) da budemo dosadni ponekad i da previše i brinemo, ali to je zato što vas neizmerno volimo.

Svaki roditelj najviše na svetu voli svoje dete.

Ovde dolazimo do nekih od najvažnijih odnosa, a to su razumevanje, poverenje, razgovori između roditelja i dece.

Po mom shvatanju, a to je shvatanje bivšeg tinejdžera koji sada ima i iskustvo roditelja, najvažnije za roditelja i njegovo dete jeste poverenje.

Psiholozi bi se verovatno složili sa ovim i pojasnili nam to još i bolje.

Poverenje je dvosmerna ulica. Gradi se u dva smera. Jedan je od roditelja ka detetu i drugi od deteta ka roditelju.

Photo by sofatutor on Unsplash

Ukoliko roditelji i deca uspeju da izgrade međusobno poverenje, nema sumnje da gomila problema koja može da prati vaš odnos nestaje. Nestaje iz jednog prostog razloga, a to je da pored toga što ste roditelji i deca, vi ste i najbolji prijatelji.

Budite sa svojim roditeljima najbolji prijatelji i sve vaše brige i nedoumice će vam se činiti kudikamo manje.

Pričajte sa svojim roditeljima.

Razgovarajte o svemu. Razgovarajte o vezama, o prvim izlascima, o štetnosti poroka, o lošim ljudima, o drugovima i drugaricama, o onim dobrim ljudima koje ste do sada upoznali u životu, ali i o onim lošim.

Razgovarajte i sa svojim prijateljima na slične teme. Tako ćete lakše uvideti na koji način razmišljaju oni, a na koji način vaši roditelji.

Na kraju, suština svakog odnosa jeste ljubav. Bar bi tako trebalo da bude.

Ne postoji ništa što je vrednije i značajnije od ljubavi. Ona vam daje sve ono što vam je potrebno da prevaziđete prepreke koje vas mogu snaći kroz život.

Radujte se ljubavi, prigrlite je. Zagrlite svoje roditelje, svoje sestre i braću i one dobre prijatelje.

Klonite se loših ljudi i loših odnosa.

Život je isuviše lep i dragocen da biste olako dopustili sebi da vam ga upropasti neko ko vas ni ne zaslužuje.

Toliko za sada. U sledećoj epizodi pišem o ljubavi.

Zapravo, napisao sam i knjigu koja u svom naslovu sadrži tu reč.

Čitamo se uskoro!

Do tada, prigrlite one koje najviše volite, recite im to i uživajte u svakom danu koji je pred vama.

Izaberite da pročitate prethodnu epizodu: epizoda 1

Zapratite moju instagram stranicu ovde i čitajte još zanimljivog sadržaja na blogu

Sadržaj ovog teksta sadrži linkove i predstavlja lični izraz autora i kao takav nema nameru, niti za cilj, da bilo koga uvredi, omalovaži ili diskriminiše po bilo kom osnovu, niti da bilo koga natera da po njemu postupa. Ukoliko smatrate da je autor na bilo koji način povredio vaša autorska prava, molimo vas da nas o tome obavestite putem kontakt forme koja se nalazi u okviru ovog sajta i mi ćemo ukloniti sadržaj za koji smatrate da krši vaša autorska prava.

Cover Photo by Canva

Podeli: