Skoči na sadržaj

DA LI BISTE MOGLI DA PRESTANETE DA ČITATE VESTI?

  • od

Gotovo svakodnevno smo svedoci zavisnosti koju smo razvili zahvaljujući društvenim mrežama, razvoju tehnologije i dostupnosti informacija.

Nekada, da biste saznali šta se dešavalo prethodog dana, bilo je potrebno kupiti novine. Da biste saznali šta ćete gledati narednih 7 dana na tv-u, bilo je potrebno kupiti TV Reviju.

Danas? Danas je sve drugačije. Sve se promenilo i ubrzalo do te mere da program, bezmalo, možete da gledate i unapred, a vesti vam iskaču onog trenutka kada ste otvorili oči i pristavili prvu jutarnju kafu.

Sve je to, naravno, dobro sa jedne strane i loše sa one druge. Naša potreba da budemo informisani o svemu je postala toliko velika da neretko gubimo pojam o sopstvenom postojanju.

Nisam od onih koji sve mora da zna.

Niti volim da sve znam, niti me zanima šta se po komšiluku govori, niti sam rad da prenosim abere. Ipak, hteo ili ne, baš kao i svako od vas, izložen sam neprestanom uplivu informacija u moj život.

I koliko god se od informacija skrivao, one me nekako same pronalaze.

Ako bih isključio tv, radio bi mi javio poslednje vesti. Ako bih ugasio radio, telefon bi mi poslao notifikaciju o poslednjim dešavanjima. Ako bih isključio notifikacije, na društvenim mrežama bih mogao da pročitam vesti koje je podelio neko od ljudi koje pratim.

Ponekad imam potrebu i neodoljivu želju da se izolujem od svih novosti i odem u prirodu, ovu najlepšu, prolećnu, rasprostrem ćebe i rasklopim neku dobru knjigu. Ili samo da gledam u nebo bez oblaka uz cvrkut ptica. I tako ću i da uradim.

Prirodo, čekaj me! Dolazim.

Da odmorim od vesti, informacija i svih ostalih čari moderne tehnologije.

Naravno, pošto volim da planiram svoje vreme, poneću knjigu koja će me naučiti kako da prestanem da čitam vesti.

Možda ne želim skroz ni da prestanem, ali želim da smanjim količinu te vrste sadržaja u svom životu, to bez sumnje.

Pogađate, pronašao sam idealnu knjigu za tako nešto. Knjigu koja nosi naslov „PRESTANITE DA ČITATE VESTI“ autor Rolf Dobeli.

Rolf Dobeli

Rolf Dobeli (Lucern, 1966) je švajcarski autor i biznismen koji se nakon jednog objavljenog romana okrenuo non-fiction literaturi, postavši jedno od najzapaženijih imena tog žanra. Pored Umetnosti jasnog razmišljanja, Dobeli je autor knjiga među kojima su neke (Umetnost dobrog života, Trideset pet, A čime se vi bavite?, Ko sam ja?) zapaženi naslovi evropskih i svetskih top-lista.

Ova zanimljiva knjiga, čiji mi je naslov privukao pažnju, objavljena je u izdanju Kontrast izdavaštva i sticajem okolnosti, sa ovom izdavačkom kućom imam određenu saradnju, te su omogućili svim mojim pratiocima na društvenim mrežama, ali i onima koji to nisu, popust od 20% ukoliko odlučite da je kupite online.

No, pre negoli vam kažem kako da ostvarite toliki popust, želeo bih sa vama podelim samo jedan kratak isečak iz ove zanimljive knjige:

„Zdravo, zovem se Rolf i zavisnik sam od vesti.” Kad

bi postojale grupe za samopomoć onih koji hoće da se

izleče od zavisnosti od vesti, grupe stvorene po ugledu na

Udruženje Anonimnih Alkoholičara (AA), uključio bih

se u jednu od njih u nadi da će mi to pomoći. Takvo je

bilo moje stanje pre deset i više godina.

Sve je počelo sasvim normalno. Rođen sam i odra-

stao u porodici koja je pripadala srednjoj klasi i živeo uz

uobičajenu rutinu vesti. Ako ste odrastali tokom sedam-

desetih godina prošlog veka, sigurno ćete prepoznati ovo

što sledi.

Ukoliko imate želju, baš kao i ja, da prestanete da čitate vesti ili da bar malo smanjite, a vi postetite sajt Kontrast izdavaštva i poručite knjigu online na svoju kućnu adresu.

Da biste ostvarili popust od 20% potrebno je da uradite sledeće.

Pronađite knjigu klikom ovde, i kada kliknete na dugme dodaj u korpu, otvorite korpu i na mestu gde piše kupon, ukucajte kod: milosjoker

Kod će se pojaviti na ekranu i pokazaće vam da knjigu možete da kupite po 20% nižoj ceni.

Nadam se da ćete uživati u čitanju. Ja sam siguran da hoću.

Da ne zaboravim još i ovo.

Ukoliko želite da kupite još koju knjigu na sajtu Kontrast izdavaštva, sa mojim kodom: milosjoker imate popust od 20% na sva njihova izdanja.

Zapratite moju instagram stranicu ovde i čitajte još zanimljivog sadržaja na blogu

Sadržaj ovog teksta predstavlja lični izraz autora i kao takav nema nameru, niti za cilj, da bilo koga uvredi, omalovaži ili diskriminiše po bilo kom osnovu, niti da bilo koga natera da po njemu postupa. Ukoliko smatrate da je autor na bilo koji način povredio vaša autorska prava, molimo vas da nas o tome obavestite putem kontakt forme koja se nalazi u okviru ovog sajta i mi ćemo ukloniti sadržaj za koji smatrate da krši vaša autorska prava.

Cover Photo by charlesdeluvio on Unsplash

Podeli: