Skoči na sadržaj

KAKO DA NA OVA 3 NAČINA LAKŠE DONOSITE ODLUKE

  • od

Odluke su verovatno najvažniji deo naših života.

Doneti odluku može biti katkad neverovatno lako, ponekad izuzetno teško, nekada gotovo nemoguće, i baš tada kada je gotovo nemoguće, reč je o onim najvažnijim životnim odlukama.

Kada smo deca, odluke nisu nešto o čemu razmišljamo, bar ne o onim važnim – životnim odlukama.

Gde nastaviti školovanje? Kako pronaći stan? Da li se udati za ovog čoveka? Da li oženiti onu devojku?

Da li se preseliti u drugi grad? Da li započeti život u nekoj drugoj državi, na drugom kontinentu?

Mnogo pitanja, mnogo odluka i život jednostavno tako funkcioniše.

Pročitao sam negde da su neke mudre glave objasnile da nam Bog nudi opcije u životu, a da ih mi biramo slobodnom voljom, što znači da donosimo odluke.

Sobodna volja, Bog, sudbina… Splet određenih okolnosti. Nešto svakako postoji i sjajno vrti ovu našu igru koju životom zovemo.

Kada sam bio mlađi, čini mi se da sam brže donosio odluke. Bio sam momak, nisam razmišljao o posledicama, odluka je bilo mnogo, verujem i kod vas.

Photo by Road Trip with Raj on Unsplash

Neke su bile ispravne, neke potpuno pogrešne, ali život nudi novu šansu da se vratite tamo odakle ste krenuli da sigurno koračate i započnete novi krug.

Nikada mi nije bilo teško da počnem ispočetka i zapravo počinjanje ispočetka je postao možda i moj novi način života.

Zašto da ne?

Uzbudljivo je počinjati ispočetka.

Novi posao, nova poznanstva, nove okolnosti. Utabane staze katkad znaju da dosade, da budu truckave, pune sitnih rupa. Znaju da budu prenatrpane ljudima kojima ste dosadili ili koji su vama dosadili, znaju da budu ispunjene osobama koje ne žele da vide vaš osmeh, vašu sreću…

Oni koji ne žele to da vide, pa od takvih treba otići i vratiti im se onda kada sami shvate da njihova sreća i lepota života ne zavise od vas, već od njih samih.

Kakve sve to veze ima sa donošenjem odluka? Pitate se možda.

Ima. Veoma ima veze, jer donošenje odluka nije isključivo vezano za vas, već je prioritet u onima koji vas okružuju. Naravno da ćete zbog sebe doneti najvažnije odluke, ali oni vaši najmiliji, koji vam život čine lepim, oni vas neizmerno vole i svojom ljubavlju mole da donosite odluke nakon kojih će se i oni osećati lepo, uzvišeno i ponosno.

Kako doneti odluku?

Ima nekoliko načina na koje bih ja doneo odluku, možete i vi da pokušate.

Prvi način

Prvi način bi bio možda bacanje novčića. Ukoliko je neka jednostavna stvar, ukoliko birate između dva predmeta koja biste želeli da kupite, dve majice na primer i neodlučni ste, bacite novčić. Svaka strana za jednu stvar. Pre nego što pogledate na kojoj strani je vaš novčić i šta je odlučio umesto vas, dobro promislite da li vam je bacanje novčića zaista bilo potrebno.

Ukoliko je novčić ipak odabrao umesto vas, eto dopustili ste da on odluči umesto vas i odmah prestanite da se kajete zbog čega niste izabrali sami onu drugu stvar. No, ima tu i nečeg dobrog, a to je da zaboravite na to šta je odlučio novčić i kupite sebi ono što vi mislite da treba. Ako ste baš toliko neodlučni, onda poslušajte novčić.

Drugi način

Recimo da ste došli u situaciju da morate da donesete odluku. Ustaljeni način života više ne funkcioniše i sve je jasnije da odluka mora da se donese. Jednostavno je donesite. Ne razmišljajte puno i donesite kakvu – takvu odluku. Kažu da je katkad bolje doneti i lošu odluku negoli nikakvu. Potrebno je da se pokrenemo, pa makar to nekada, u početku, bilo i manje dobro za nas.

Ako ste već odlučili da donesete najmanje dobru odluku za vas, pokrenuli ste se, razbistrili glavu, mućnuli malo i počinjete da shvatate da je sledeća odluka ona koja će biti povoljnija po vas. Sigurni ste u to, jer se ponekad stvari iz drugačije perspektive jasnije vide.

Treći način

Napravite spisak odluka po prioritetu. Izaberite prvu ili poslednju.

Ako izaberete prvu, svakako je da ste izabrali da donesete najvažniju odluku, ako ste se pak odlučili za poslednju, odlično je i to. Znači da još niste spremni da donosite one najvažnije odluke i onda krenite od te najmanje bitne. Redom, sve do vrha.

To bi bilo to. Tri jednostavna načina.

Za kraj teksta, ali, što ono kažu, ne i najmanje važno – pokušajte da uverite sebe u to da ste za sve odluke koje ste doneli odgovorni vi sami.

Zaslužni ste za dobre odluke i krivii za one loše.

Samo na taj način ćete moći zaista da spoznate umeće donošenja odluka.

Posetite me i zapratite na instagramu klikom ovde

Sadržaj ovog teksta predstavlja lični izraz autora i kao takav nema nameru, niti za cilj, da bilo koga uvredi, omalovaži ili diskriminiše po bilo kom osnovu, niti da bilo koga natera da po njemu postupa. Ukoliko smatrate da je autor na bilo koji način povredio vaša autorska prava, molimo vas da nas o tome obavestite putem kontakt forme koja se nalazi u okviru ovog sajta i mi ćemo ukloniti sadržaj za koji smatrate da krši vaša autorska prava.

Cover photo: Photo by krakenimages on Unsplash

Podeli: