Skoči na sadržaj

5 SAVETA ZA SMANJENJE SVAKODNEVNOG STRESA

  • od

Neću da se budim uz rečenicu: „Dobro jutro, stres može da počne.“

Neću da od ranog jutra čitam bombstične naslove na portalima, niti da slušam bombastične vesti sa radija dok se vozim do posla. Neću da mi dan počinje stresom. Nisam zaslužio stres. Ne zanima me. Dižem ruke od njega i okrećem se osmehu i ljubaznosti.

Ali, kako?

Odgovor na to pitanje danas vredi više od tone zlata.

Stres kao tihi ubica uplovljava u naše živote i ostaje u njima. Sveprisutan je. Vožnja kolima je užasan stres, nekada je vožnja automobilom bila zadovoljstvo (bar meni). Voleo sam da se lagano provozam gradom, da bacim pogled okolo, da nekome mahnem, da neko mahne, da pogledam prošlost u retrovizoru. Voleo sam, više ne. Koliko zbog sebe, toliko i zbog drugih. Svi nekud jurimo, nervozni smo, pod stresom. Trubimo jedni drugima, psujemo sve redom. Vreme provedeno u saobraćaju je postalo čista glupost.

Photo by Roger Victorino on Unsplash

Nedavno mi je u saobraćaju jedna gospođa dobacila: „Ajmo rođače, ja sam se brže porodila, nego što ćeš ti da ubaciš u prvu!“ I onda sam je na sledećem semaforu sustigao i poklonio joj, kroz prozor automobila, čokoladicu koju sam prethodno kupio sebi.

Oboje smo se nasmejali i oslobođeni od stresa nastavili dalje, svako svojim putem.

To je samo jedan segment života koji nas može držati pod stresom, retko kada nas osloboditi, a da ne govorim o brizi svih nas za članove porodice, za bliske ljude, za egzistenciju,… Previše je zbrke i čini se da je igrica, zvana život, poprimila jednu potpuno novu dimenziju. Prešli smo na neki viši – teži nivo.

Kako da se oslobodimo stresa?

Nisam stručnjak i možda ne znam pravi odgovor na ovo pitanje, ali znam da sam čvrsto rešio da izbacim tu groznu naviku iz svog života.

Kažu da je ponekad lekovit ako ga ima u malim količinama. Istini za volju ima dosta lekovitih stvari ako se koriste u malim količinama, ali stres više ne želim da imam ni pod malim prstom.

Istraživao sam malo i došao do nekoliko korisnih saveta:

– prvi savet: Vežbe disanja

Nisam ni znao da postoji trodimenzionalno disanje, pogledajte na internetu, ne bih da vam prepričavam. Najbolje da potražite na Youtube. Sigurno pomaže, meni jeste.

Kada smo pod stresom dišemo brzo i plitko, zato je neophodno upotrebiti drugačiji način disanja. Da li ćete upotrebiti ovo trodimenzionalno ili neko drugo duboko disanje, verovatno je sasvim svejedno. Pokušajte da ga upražnjavate na dnevnom nivou.

Meni ova vežba disanja skroz ogovara, pogledajte:

– drugi savet: Budite više fizički aktivni

Šetnja, trčanje ili vežbanje, bilo koja druga fizička aktivnost (uskoro će proleće, rad u bašti se posebno preporučuje) smanjuje nivo stresa i pomaže popravljanju vašeg raspoloženja.

– treći savet: Smanjite upotrebu telefona, tableta, računara, TV-a

Neke studije pokazuju da prečesta upotreba ovih uređaja, koji su nam ušli u živote brzinom svetlosti, može i te kako da utiče na povećanje stresa i kod odraslih, a naročito kod dece.

– četvrti savet: Izbegavajte odugovlačenje

Jedan od načina da preuzmete kontrolu nad sopstvenim stresom jeste da imate listu prioriteta. Ne dozvolite da ono što nije prioritet zauzme mesto važnim stvarima u vašem životu. Ukoliko to dozvolite, nema sumnje da ćete odugovlačiti sa priritetima i da ćete neprestano misliti o njima dok se bavite manje važnim stvarima.

Zato, najpre rešite prioritetna pitanja, ona druga svakako mogu da sačekaju još malo.

– peti savet: Koristite smeh

Smeh je najbolji lek. Tako su nas učili i ja se slažem sa tim. U toku smejanja, kažu lekari, menja se frekvencija srca i dubina disanja. Aktivno radi više mišićnih grupa, od trbušnih do neretko i mišića ruku, nogu i leđa. Nakon smejanja dolazi do smanjenja hormona koji se inače povećavaju u našem organizmu tokom stresa.

Smeh smanjuje hormon stresa i postaje izraz optimizma i nade.

Pogledajte neki dobar film ili seriju koja će vas nasmejati.

To bi bilo mojih, kratkih, pet saveta. Iskreno se nadam da će vam bar neki od njih pomoći da smanjite svoj stres.

Sve ovo ste sigurno već i sami znali, ali nije zgoreg podsetiti se. Čovek svakodnevno žuri i juri i u svoj toj zbrci da nešto ne zaboravi, jedino zaboravlja sebe.

Ne zaboravljajte sebe. Živite život i ne dozvolite da on odživi vas!

Posetite me i zapratite na instagramu klikom ovde ali i pratite/čitajte moj blog

Sadržaj ovog teksta predstavlja lični izraz autora i kao takav nema nameru, niti za cilj, da bilo koga uvredi, omalovaži ili diskriminiše po bilo kom osnovu, niti da bilo koga natera da po njemu postupa. Ukoliko smatrate da je autor na bilo koji način povredio vaša autorska prava, molimo vas da nas o tome obavestite putem kontakt forme koja se nalazi u okviru ovog sajta i mi ćemo ukloniti sadržaj za koji smatrate da krši vaša autorska prava.

Cover: Photo by Jared Rice on Unsplash

Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.