Skoči na sadržaj

MAŠTA KAO NEOPHODAN SASTOJAK ZA ŽIVOT

  • od

Mnogo je začina, pregršt načina, previše splačina. Ups.

Mašta i šta sa njom?

Mašta kao začin ili mašta kao način.

Za mene kao autora, mašta je neophodan sastojak za život.

Mašta me vodi kroz svaki trenutak života. Maštam o novoj knjizi, maštam o likovima koji će se pojaviti u njoj, maštam o mestima na koja ću ih povesti, maštam o predmetima koje će dodirnuti…

Mašta je moćna privilegija.

Kada maštate pomažete sebi da prevaziđete svakodnevne probleme. Sadržaj izmaštanog je naročito važan za okolnosti u kojima postojimo.

Koliko puta ste uhvatili sebe da ste se izgubili u spostvenoj mašti?

Puno puta bi bio zadovoljavajući odgovor.

Maštom razvijamo i stvaramo nove okolnosti. Kroz nove okolnosti stvaramo nove prilike. Kroz nove prilike realizujemo ideje i tada mašta postaje stvarnost.

Zaista je tako ako verujete u nju.

Mašta je moćna privilegija pojedinca.

Nebrojeno puta sam pisao o izmaštanim svetovima. Svaka knjiga koju sam napisao je jedan novi izmaštani svet u kome postoje izmaštani ljudi. Oni tamo postoje. Kreću se kroz izmaštano vreme i prostor isto onako kako se mi krećemo kroz naše, dato nam, vreme i prostor u kome verujemo da postojimo.

Neko bi pomislio da smo možda i mi samo obični likovi u izmaštanom svetu nekog mnogo moćnijeg autora, da ne kažem Boga, jesmo li?

Mašta je moćna privilegija.

Maštati maštom je moć.

Maštati radi mašte je donekle korisno.

Pretvoriti maštu u stvarnost je ljudski.

Photo by Elijah Hiett on Unsplash

Čovek je moćan onoliko koliko je moćan njegov um koji će ga povesti put mašte koja će mu pokazati način da rešava životne situacije.

Život može da se odživi na nekoliko načina, samo je jedan na koji se živi. Odživeti i živeti su dva različita stanja čovekovog bivstvovanja.

Neko će reći da se ne slaže sa ovom tvrdnjom, neko će se složiti.

Verovatno da ne postoji čovek na ovom našem divnom svetu koji o nečemu ne mašta. Svako od nas mašta različito i to je upravo ono što nas vodi kroz život, to je naš pokretač. Mašta.

Da bismo stigli na cilj, da bismo došli do onog o čemu smo prethodno maštali, potrebno je da najpre preduzmemo određene radnje.

Ja sam, na primer, nekada maštao o tome da postanem pisac. Nisam znao kako se to radi. Nisam nikada pitao nikoga.

Sećam se da sam jednom prilikom odgledao televizijsku emisiju u kojoj je gost bio, svima dobro znani, gospodin Duško Kovačević. Govorio je i o pisanju. Zapamtio sam rečenicu u kojoj je rekao da knjiga najpre treba da ima svoj kraj, parafraziram.

Počeo sam da pišem. Napisao jednu knjigu do pola, pa još jednu. Potom sam stao. Nisam imao ideju kako da nastavim dalje. Potom sam shvatio da sam mlad i da mi je potrebno iskustvo. Kada sam se „dočepao“ malo iskustva napisao sam prvi roman. Ima tome bezmalo dvadeset godina. Ohoho, ala vreme leti! Primećujem, više za sebe.

Tada sam uspeo da dotaknem sopstvenu maštu.

Elem, da se vratim na temu i pokušam da objasnim zbog čega sam mišljenja da je mašta neophodan sastojak za život.

Ti se ne baviš pisanjem, ali to uopšte nije ni važno. Verovatno, zapravo sigurno, maštaš o mnogim mogućnostima.

Maštaš o mestima i predelima koje bi da posetiš. Maštaš o novom automobilu, o kući na moru, o putovanju sa voljenom osobom, o venčanju koje ti predstoji, o polasku deteta u školu, o unucima…

Sigurno sam pogodio prethodno bar jedno o čemu maštaš.

Maštaj, jer je mašta moćna privilegija.

Ponavljam ovu rečenicu već treći put, primećuješ, jer je veoma istinita.

Na kraju, ali nikako najmanje važno je ono što od mašte možemo da očekujemo.

Prema mom shvatanju, mašta nam daje mogućnost da razvijamo dobre oratorske sposobnosti ukoliko pričaš o svojim maštanjima sa onima koje voliš i koji tebe vole.

Mašta ti pomaže da budeš kreator, da stvaraš nove događaje, da nepredvidivo pretvaraš u predvidivo, neizvesno u izvesno.

Mašta ti pomaže da pomogneš samom sebi da postaneš bolji.

Mašta ti pomaže da uspešno rešavaš svoje probleme, da malo drugačije gledaš na njih i pokušaš da shtaviš zašto problem uvek zatvara samo jednu mogućnost i otvara ti put ka nepreglednom nizu drugih prilika.

Mašta ti pomaže da unapred odrediš kako će stvari funkcionisati.

Pokušaj i videćeš da nije teško.

Na kraju, mašta će ti pomoći da ti um uvek bude bistar i da ne budeš uspavan, već da probuđen sačekaš budućnost koja je pred tobom.

Živi je. Živi maštu. Živi budućnost. Živi život.

Ne zaboravite da sam i ja putem mašte došao do prilike da vam se predstavim i da vam predstavim i svoj najnoviji roman „Pričaj mi o ljubavi“. Više o romanu ili da ga poručite putem sajta DELFI knjižara pogledajte ovde

Piše: Miloš Dimitrijević – Joker

Photo by Elijah Hiett on Unsplash

Podeli: