Skoči na sadržaj

Kako pronaći posao – nekoliko kratkih saveta za prvi razgovor

  • od

Razgovor za posao je, podrazumeva se, najvažniji korak koji pojedinac preduzima u pronalaženju adekvatnog posla.

Nismo svi za sve stvoreni i potpuno je jasno da ne možemo svi u svemu biti uspešni. Zato je najpre važno da sebe pokušate da vizualizujete u određenom poslu, pre negoli uopšte konkurišete za to radno mesto.

Recimo da konkurišete za prodavačicu/prodavca. Najpre je važno da razmislite o tome da li vi možete da se bavite tim poslom, da li ste, kako ono kažu, rođeni za to ili ne…

Možda nema potrebe da tražite i lutate po oglasima u potrazi za dobrom pozicijom. Možda vi već imate tu poziciju, ali je još uvek niste prepoznali.

prodaja je jedna vrsta nauke

Prodaja je nešto za šta treba malo dara i puno rada na sebi, kao i rada u kolektivu.

Ukoliko ste odlučili da se prijavite za poziciju prodavca u butiku, da li znate šta će poslodavac zahtevati od vas, tj. koji je opis posla za koji se prijavljujete?

Photo by WeLoveBarcelona.de on Unsplash

Bilo bi fer i pošteno i sa vaše strane i sa strane poslodavca da dobijete uvid u to šta se od vas očekuje. Takođe, bilo bi divno sa vaše strane da već na prvom razgovoru budete fer prema sebi i saopštite poslodavcu da li ste voljni da radite na način na koji se to od vas traži.

U nekim slučajevima dolazi do potpunog nerazumevanja. Rad u takvom kolektivu postaje gotovo neizdrživ iz jednog jednostavnog razloga što se ni poslodavac, a ni zaposleni nisu dobro sporazumeli oko uslova konkursa.

Uslovi konkursa, to je ono što bi najpre trebalo da vas zanima, baš kao što će poslodavca najpre zanimati vaše prethodno radno iskustvo.

Većinu onih koji konkurišu će najpre interesovati visina mesečnog primanja.

plata ili zarada?

Jedan pametan i učen čovek me je davno naučio da se plata ne prima, već se zarađuje, te ćemo umesto primanja, platu od sada zvati zarada.

Novac je u najvećem broju slučajeva osnovni razlog zbog čega ćete kokurisati za neki posao.

Iz ovoga proizilazi da će vas u tom slučaju zarada najviše zanimati.

To je potpuno ispravno sa vaše tačke gledišta, ali ako biste se usredsredili na neki viši cilj od zarade, onda bi ona svakako pala na lestvici vaših prioriteta.
Viši cilj može biti napredovanje u karijeri ili usavršavanje.
Ukoliko poslodavac kod koga ste se zaposlili može da vam obezbedi napredovanje u karijeri, to bi trebalo da postane vaš primarni cilj.
Mnogo je razloga, govorićemo o njima u nekim od sledećih tekstova.

razgovor za posao!

Vratimo se konkursu i pravilima koja će vas možda dovesti do željenog posla.
Razmislili ste i odlučili da želite da se zaposlite kao prodavac.

Tvoje vreme je ograničeno, nemoj ga trošiti živeći nečiji život.

Nemoj da dopustiš da te zarobi dogma – živeti kako drugi misle.

Stiv Džobs

Konkurisali ste. Usledio je prvi razgovor za posao. Prethodno ste dostavili svoj CV poslodavcu i on već ima uvid u to ko će se pojaviti na vratima pre početka razgovora.
Vi ne znate ko je pojedinac  koji vas čeka sa druge strane, ali možete da saznate nešto više o kompaniji koja vas je pozvala na razgovor za posao.
Prethodno je valjalo otići na web site kompanije i upoznati se sa brendovima koje ćete prodavati, ukoliko počnete da radite kod njih.
Valjalo je takođe, malo istražiti o istorijatu kompanije. Pogledati neke značajne detalje po kojima se ističu i razlikuju od drugih.
Svaka uspešna kompanija se na neki, samo njoj svojstven, način razlikuje od druge uspešne kompanije, a sve imaju puno toga zajedničkog.
Danas, u vreme interneta i društvenih mreža, svaki pojedinac može upoznati kompaniju za koju želi da radi i pre nego se u njoj zaposli.


Razgovor sa poslodavcem je u toku.

Photo by Tim Gouw on Unsplash

ne postoji druga prilika za prvi utisak

Dolazimo do suštine, šta je ono što bi trebalo da radite na razgovoru za posao:
–          ljubaznost se podrazumeva (ne veštačka, već što je moguće prirodnija)
–          prijatan osmeh, to je ono što je inače dobro da usvojite u životu
–          pristojan govor
–          lepo držanje (bez skakanja sa noge na nogu, cupkanja, kreveljenja), bez obzira kolika je trema prisutna
–          da ste prikladno odeveni (kažu da lepo odeveni kandidati u startu mogu da imaju 10% veću platu)
–          pristojnost u svakom smislu
–          ozbiljnost u odgovoru na pitanja koja će postavljati poslodavac

Na kraju razgovora će vas poslodavac verovatno pitati da li vi imate neko pitanje. Pokušajte da postavljate što konkretnija pitanja, uštedećete vreme poslodavcu, što će znati da ceni i biće mu naročito drago da kroz pitanje upozna način na koji razmišljate i funkcionišete.

savet

Za kraj ovog teksta, ne i najmanje važno, savetujem vam da na pitanje koliku platu očekujete, odgovorite krajnje iskreno, a da prethodno dobro razmislite da li taj poslodavac može toliko da vas plati?

Budite realni, a i raspitajte se malo.


O ostalim detaljima, nekom drugom prilikom.
Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da vam je bio zanimljiv, bar upola od onoga koliko je meni dok sam pisao.

hvala na čitanju

Za još sličnog sadržaja, zapratite me na instagramu, klikom ovde.

Photos by authors on Unsplash

Podeli: