Pitanje svih pitanja koje opseda kompletnu ljudsku populaciju, ne samo danas, već stotinama godina unazad, baš kao što će to činiti i stotinama godina unapred.

Interesantno je da čovek kao svesno i misleće biće biva neretko opsednut tajnama. Tajna koja u većini slučajeva predstavlja nešto što vam je neko verbalno poverio na čuvanje, postaje i pretvara se neretko u nešto poptpuno suprotno sopstvenoj svrsi.

Zaista, je li iko sačuvao do smrti kakvu veliku tajnu i poneo je samo za sebe na onaj svet, bez da je pre toga nije podelio sa bar jednom osobom? Nisam siguran. Iako jeste, treba toj osobi nekako posebno odati priznanje, jer to danas predstavlja pravu  retkost.

Imamo i one druge vrste tajni koje su nam svesno podmetnute ili predstavljene na taj način da nas mame da ih dotaknemo, jer su nam lako dostupne – u vidu knjige na primer – i samim tim ostavljene u prostoru vremena da ćute i čekaju da ih pokupimo i otkrijemo šta u njima piše? U nekima piše o tajnama ljubavi, u nekima o tajnama svemira, o tajnama brze zarade, o tajnama uspeha, o tajnama uspešnog života, u nekima o tajnama života posle smrti…

Većinom, te knjige u sebi nose nešto polovično, nešto što može biti istinito, ali ne mora. Nešto što nije niti malo istinito, a zapravo je to suština.

Autori ovakvih knjiga neretko iznose lična iskustva. Čak neki na osnovu ličnog uverenja i procene da će zaista uspeti da pomognu ostalima, počinju da budu motivatori koji misle da će vam pokazati put ka sreći. Oni žele da vas nauče da živite život. Oni to zaista žele i smatraju da je to njihova dužnost. I vi potom u to nekim čudom poverujete i onda odete da kupite knjigu ili posetite govor, platite za jedno ili oba, zatim se vratite kući nakon govora “prepuni” novih saznanja o životu. Ukoliko ste kupili takvu knjigu, rado je listate i kažete sebi: “Sada sam konačno naučio/la kako funkcioniše život!”

I? Kako funkcioniše? Objasnite, molim vas. Hvala.

Koja je tajna života? Kako ćemo svi do uspeha? Šta nas čeka kada stignemo tamo? Jesu li vam pričali ili pisali o tome? Kako se nositi sa uspehom, ako ga dosegneš?

Šta se dešava nakon smrti? Kako se postaje najbolji? Kako se stvara samopuozdanje? Gde se ono i kako kupuje? Jeste li platili da saznate kakav je vaš ljubavni život i zašto je loš? Ustvari, kako znate da je loš? Ubedili su vas da je njihov dobar, pa onda vi zaključijete frivolno da je vaš loš?

Čudno. Baš sve to je nekako čudno.

No, ko sam ja da o tome govorim. Čovek bez iskustva. Običan mladić koji pokušava da postane pisac. Zanesenjak. Pametnjaković. Njegove knjige nisu poznate široj javnosti, nije ni on, kažu neki. Ko zna šta tamo piše? Čak, nije bio niti jednom na televiziji da o svojim knjigama štogod kaže.

Ni to nije važno.

Važno je da na kraju ovaj tekst shvatite onako kako želite da ga shvatite. Smatram da ste dovoljno mudri.

Postoje i oni ljudi – ili su postojali – čije savete za život svakako treba poslušati. Ne i primeniti ih po svaku cenu, ali poslušati, zapamtiti ih, to svakako da. Postoje i takve knjige o tajnama koje život skriva i nosi ih sa sobom, a koje zaista treba pročitati.

Na kraju, zapravo ni sam ne znam da li sam trebao da napišem ovaj tekst? Možda ipak svako treba da slobodno odluči o svojoj sudbini i prihvati ili ne prihvati sve te tajne pomoću kojih će postati ohoho, najbolji.

Živeli! – #MilošJoker

Photo by Chris Benson on Unsplash

Podeli: