„Samovoljno pristajanje na čitanje uputstva za život je identično činjenici da ne možeš da letiš. Čitanje nepostojećeg uputstva, samovoljno? Motivacioni tekstovi i govori koji ti se upućuju, deluju na tebe očaravajuće. Zamisli, neko je bolje od tebe upoznao život, i sada želi da to podeli sa tobom. Impresivno!
Dok lamentiraš nad sopstvenim životom, kao zrak iz vedra neba, poput kakve munje, brzinom svetlosti, do tebe dopire spoznaja da postoji rešenje za sve tvoje probleme. Sve što se od tebe traži je da pratiš uputstva po kojima ćeš živeti. Pa, to je lako zar ne? Nekom je pošlo za rukom da toliko bolje od tebe istraži život, i sada je došlo vreme da ti ponudi rešenja na tacni. Prihvataš. Oduševljenog izraza lica ‘kupuješ’ uputstvo i počinješ da čitaš. Već kod prve rečenice uočavaš da ključ za razrešenje leži u tebi samom. Čitaš dalje i ne veruješ svojim očima da sve to već i sam znaš, i da zvuči poznato, ali ipak u petom redu, u drugom pasusu, na trinaestoj strani pronalaziš rečenicu koja ti se baš i ne dopada. Ustvari, rečenica je dobra i ispravno formulisana, ali to o čemu govori se kosi sa tvojim životnim načelima i ti nemaš volje da nastaviš dalje sa čitanjem.
Uputstvo za upotrebu života te je saseklo na trinaestoj stranici. Razočaranog izraza lica odlažeš knjigu i nastavljaš svojim putem. Kakva šteta! Da si imao samo malo strpljenja, već na sledećoj stranici bi shvatio koji je i kakav značaj imala rečenica u petom redu.
Strpljenje. Strpljenje. Strpljenje. Tri puta ponovljena reč postaje istina, a istina je da je ta reč (ovde tri puta napisana) možda jedna od najskupljih reči koje uputstvo sobom nosi.
Na kraju. Da nisi imao ili imala dovoljno strpljenja da sve ovo pročitaš, možda ne bi uistinu ni shvatila ili shvatio da su neki drugi ljudi pre tebe shvatili i razumeli koliko je vremena potrebno dok razaznaš da reč za koju je prethodno toliko puta rečeno da toliko puno znači, uspeva da iz tebe istera NE ispred sebe i umesto da pročitaš jednu za kraj običnu rečenicu sa zarezima ti čitaš predugački niz reči u rečenici koja za cilj ima da ti saopšti ono što je moglo stati u svega par reči, odnosno poentu koja kaže da je za sve na ovom svetu u tvom životu, u kom želiš da postigneš vrhunske stvari i dosegneš neslućene visine, potrebno samo jedno veliko, najveće, tako obično, a nadasve najvažnije, ono što i od dudovog lista svilu pravi, to jest: strpljenje.“ – #MilošJoker

Photo by Tyler Milligan on Unsplash

Podeli: