Pitanje svih pitanja: “Kako sebi ulepšati dan?”

Zapravo, ukoliko malo bolje razmislite, zaista vam nije potreban ničiji savet. Dovoljno je da sami sebi odbrusite nekoliko oštrih rečenica i pred ogledalom uputite (opet sebi) nekoliko oštrih pogleda. Zašto?

Kroz rečenice ćete čuti svoj neveseo glas koji će vas onog trenutka kada dopre u vaš mozak podsetiti na činjenicu da ste nekada ipak bili u stanju da se od srca nasmejete. Pokušajte da stojite pred ogledalom i da se smejete. Naglas. Čudno, pomalo uvrnuto, zar ne? Da li je? Možda ipak i nije – jer – koliko se često zaista smejete? Hm? Pa, da. Onako, prilično, ne smejem se uopšte, stalno. Bili bi ovo neki od vaših pojedinačnih odgovora.

Ukoliko ste savladali tehniku smejanja sebi u ogledalu, onda vam ovaj drugi korak uistinu neće nimalo teško pasti. Svakako, reč je o vašem pogledu. Kakav je? Kakav je zaista? Budite iskreni prema sebi. Pogledajte se. Gledajte se dugo i dobro u ogledalu. Gledajte u svoj pogled. Kakav je sada? Razaznaje se pomalo, ali ipak nedovoljno da biste dali konkretan odgovor.

Uputite sebi sada jedan oštar pogled, onaj mrziteljski. Kako izgledate? Strašan prizor ili ste ipak to vi? Šta želite da budete? Strašan prizor, strašna pojava, namrštena hodajuća ljudska skalamerija ili možda osoba koju će svako rado pogledati? Odluka je svakako samo vaša.

Sada ćete pomisliti: “Pa da, ali ja imam toliko problema, kako da budem nasmejana (nasmejan)?”

Pa šta, zar ih nemamo svi? Mislite da su tuđi životi lišeni problema. O, ne! Nikako. Suština je u tome da se neko samo lakše sa njima nosi. Kako? Pitajte njihovo ogledalo.

Da zaključimo. Ulepšati dan u dva koraka. Oštrim rečenicama dodati malo začina u vidu nekoliko ljubaznih reči koje neće suštinski promeniti njihovo značenje, ali će zvučati kudikamo prijatnije sagovorniku. Oštrom pogledu dodati prstohvat sreće i jednu kafenu kašičicu osmeha.

To bi bilo sve, za početak.

Sada, možete postupiti po uputstvu i ulepšati sebi dan.

Oh, da. Da ne zaboravim. Ulepšaćete ga i drugima!

Živeli!   

Piše: Miloš Dimitrijević Joker

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Podeli: