Kako preživeti katastrofu? Definitivno, odgovor na ovo pitanje danas nema cenu. Spada u red, onih, najskupljih.

Zaista, kada malo bolje razmislite, stanje stvari koje je „preuredio“ ovaj Covid-19, preti da zauvek promeni svet.

Čitava društva su pogođena i gotovo da nema čoveka čija misao nije usmerena ka ovoj nesreći koja je zadesila, bezmalo, čitavo čovečanstvo.

Neki bi rekli da je ovo šansa, neki će reći da je praksa pokazala da kriza ne može biti šansa. Opet, ako se uzdamo u činjenicu da je čitav život satkan od šansi, promašaja i pogodaka, dolazimo do spoznaje da će i nakon ove krize, prouzrokovane korona virusom, neko iskoristiti novonastale okolnosti i pretvoriti šanse u pogotke.

Katastrofa je, čini se za neke, već tu. Već im se dešava i već je proživljavaju, a da ni ne misle o tome da pravi izazov možda tek sledi nakon što virus korona zauvek postane prošlost.

Već imamo prilike da čitamo na portalima kako se stanje kroz koje prolazi čovečanstvo dobrano odrazilo na međuljudske odnose. Dok su jedni, čini se, postali kritičari međuljudskih odnosa pre korone, drugi pak pričaju o odnosima posle korone. Tek jedan mali broj, oni treći, razmišlja o tome: šta sa odnosima u vreme korone?

Zaista, kada vi uistinu živite?

Da li baš uvek živite u prošlosti i budućnosti, ili dopuštate sebi katkad da proživite pomalo i sadašnji trenutak. I ko je uopšte rekao da će sve ovo olako proći i da ćete se vratiti svim onim običnim, a sada tako nedostižnim, stvarima koje ste imali u životu? Ko je uopšte rekao da bi trebalo da prespavamo sadašnji trenutak i sačekamo bolje dane za život?

Ne sećam se da sam negde čuo, niti pročitao kakav sličan savet.

Zato, ljudi, živite sada! Živite najbolje što možete, što duže možete! To je suština.

Katastrofa! Tako strašna reč. Da li je?

Toliko smo se katastrofa u filmovima nagledali i u knjigama načitali. Evo, čak i u mojoj poslednjoj knjizi možete čitati o katastrofi. Ne mogu da verujem ni da sam je napisao tako kako sam je napisao. Nedavno me je jedan prijatelj pozvao telefonom i rekao: „Čoveče, sada imam vremena da pročitam tvoj roman. Predikcijski, nema šta!“

Eto, i to se dešava. Predvidi čovek nekada neku moguću budućnost.

Elem, sve te katastrofe. Ostavite ih po strani ljudi. Kome je još stalo do katastrofe? Verovatno ima onih kojima i jeste stalo do toga, ali, razmislite, sigurno je mnogo više onih koji to ne žele, te iz tog razloga, zaista čvrsto verujem, da nema razloga za brigu.

Jedino je važno da sačuvate sebe i svoje bližnje sada, sve ostalo će već doći na svoje. Ako se nešto i promeni, pa šta? Svet se menja inače, kroz vekove. Menjao se i pre nas, menjaće se i posle nas. Uvek će se svet menjati, dokle god mi na njemu postojimo.

Šta je važno da uradite po mom shvatanju?

Potpuno dopuštam da postoji mogućnost da je ovo što ću napisati pogrešno, te vas zato ni ne pozivam da to i učinite, već samo predlažem, a vi ćete svakako odlučiti šta je najbolje za vas.

Po mom shvatanju, važno je ne stajati u mestu sada.

Šta to znači?

To znači da je potrebno da vreme koje nam je sada dato, da ne radimo ništa i čekamo da opasnost od virusa prođe, iskoristimo na najbolji mogući način.

Neki od vas su sigurno razmišljali u tom pravcu, ali možda nisu uspeli da se skoncentrišu na trenutak koji nam je poklonjen da radimo na sebi.

Tako je. Upravo to sam želeo da vam predložim. Radite na sebi.

Kako?

Lako je. Samo vam je potrebno da razmislite koji su to talenti koje posedujete, a niste imali vremena da ih razvijete. Siguran sam da svako od vas ima bar jedan talenat koji nije dovoljno razvijao.

Moj talenat je pisanje. Razvijao sam ga godinama. Razvijam ga još uvek.

Sada je došao trenutak kada sam uhvatio sebe da razmišljam o svom talentu na jedan drugačiji način.

Umesto što bih, kao i inače, sedeo i radio na novom romanu, shvatio sam da mogu sa ovim talentom da radim i još neke druge stvari. Recimo, mogu da se bavim copywritingom i to veoma uspešno iz razloga što imam, pored talenta za pisanje, i veoma bogatu poslovu karijeru iza sebe, tako da sam na svom sajtu pokrenuo i tu opciju i već ima određenih pomaka u tom smeru.

Novi izazovi me pokreću. Ovo je jedan od izazova.

Šta pokreće vas? Jeste li razmišljali na sličan način? Koji su vaši taleni?

Probudite ih i pokrenite ih. Već nakon par dana uhvatićete sebe kako razmišljate da i nije tako teško preživeti katastrofu.

Sve je do vas!    

Živeli!

Photo by engin akyurt on Unsplash

Podeli: