Skoči na sadržaj

Blog o (nesvesnom) blogu

  • od

U poslednje vreme među najpopularnijim rečima čvrsto, kao egipatske piramide u nepreglednim prostranstvima peska koji ih okružuje, stoiji reč: blog!

Blog, modni blog, internet blog, blog o zdravoj ishrani, blog, blog, blog… Uistinu, blog može biti izuzetno koristan za ljude ukoliko čitaju blogove onih blogera koji jasno i nedvosmisleno poznaju teme o kojima pišu.

Svet se ubrzano menja, nema sumnje. Ubrzanje će u narednim godinama biti sve veće. Moja slobodna procena.

Šta nam je činiti u moru blogova i blogera koji su preplavili internet?

Možda nemam baš jasan odgovor, ali pokušaću da izrazim svoj intuitivni stav.

Prilagođavanje je osnovna karakteristika svakog čoveka. Neretko potpuno nesvesno čovek ume da se prilagodi najtežim situacijama koje ga snađu u životu. Nesvesno je čarobno mesto u kom postoje sećanja koja nisu nikada zaboravljena kao u svesnom. Nesvesno poput rezervoara prikuplja u sebe sve slike, događaje iz naše prošlosti i skladišti ih u sebe, dozvoljavajući svesnom samo ponekad da mu pristupi. Najčešće to nazivamo iskustvo. Iskusni smo, životno iskusni. Da li? Nema sumnje da jesmo. Neko manje, neko malo više, neko izuzetno, kako godine i događaji promiču kroz naše dane.

Mlade generacije koje danas stasavaju i koje će preuzeti naše uloge već za koju deceniju – vreme strahovito brzo prolazi – imaju svest o nekom potpuno drugačijem svetu koji će im se desiti u budućnosti. Takođe, baš kao i mi nekada imaju predstavu o vremenu koje nikada proteći neće, o večnoj mladosti i ljudima koji stare i odlaze u mrak. Uvek sam se pitao šta je sa onim mrakom koji dolazi pre rođenja? Jesmo li se i njega plašili poput onog koji dolazi nakon smrti? Živimo između dva mraka i naše vreme, svaki naš trenutak prolazi, a zauvek ostaje u vremenu.

Elem, da se vratim na mlade generacije. Ne zanemarujte njihovu moć rasuđivanja, NIKADA! Učite od njih SADA!

Zašto?

Jednostavno je. Oni realno proživljavaju trenutke tehnološkog napretka. Digitalizuju čak i sopstvene živote do te mere da nam se čini da katkad preteruju, i to čine potpuno svesno, prikupljajući i skladišteći podatke u nesvesno, koje će jednom kada im zatreba povući nazad i to, baš poput nas, nazivati iskustvom.

Ja sam jedan od onih koji rado uči od mladih ljudi i od pisaca. I od jednih i od drugih učim o njihovom iskustvu. Pokušavam da doprem do njihovog nesvesnog i shvatim život kao kategoriju koja ima svoj početak i kraj.

Na ovom svetu, u ovom vremenu u kom postojiš ti, i u kom postojim i ja, svaki čovek, svako živo biće ima svoj početak i svoj kraj. Jesmo li iz mraka došli i u mrak se vraćamo? Ne znam. Možda mi to samo tako nazivamo mrakom. Možda je svetlost. Možda, ma ko će znati šta je? Jedno Bog valjda zna.

Da ne dužim, i pokušam da na kraju iskažem poentu.

Dok ste mladi, pripremite se dobro za svoj budući život. Učite, čitajte, razvijajte svoj um. Budite kolekcionar dobrih i loših događaja, ali se za ove druge potrudite da ih ne osetite na sopstvenoj koži. Kasnije, tokom života, vaše nesvesno će vas voditi i pokazivati put kojim ćete koračati kroz vreme. Vi ćete to smatrati spletom okolnosti, a zapravo reč je o nagomilavanom iskustvu koje nesvesno vraća u svesno i vodi vas kroz život.

Suština svega je u samo jednoj rečenici: ‘Ne dozvolite da život odživi vas, već učinite sve što je u vašoj moći da vi odživite život.’

Ukoliko vam je ovaj tekst, koji sam potpuno namerno nazvao: Blog o blogu, a koji i nema mnogo veze sa tim, pomogao da shvatite čemu – po mom shvatanju – nesvesno zapravo služi, prepuručujem vam da čitate što više. Čitajte dobre knjige, čitajte i one za koje mislite da su manje dobre. Ipak, svaka je knjiga dobra na neki svoj način i iz svake možete prikupiti ono što ćete snimiti u svoje nesvesno koje će vam u datim životnim okolnostima u svesno poslati iskustvo pomoću kog ćete se kretati dalje.

Svakako, bio bih naročito neiskusan ukoliko vam ne bih preporučio da pročitate moj najnoviji roman VREMENSKI PARADOKS i to tako što ćete ga – a učeći od mladih u ovom slučaju – poručiti putem interneta i to klikom na ova plavičasta slova. Tamo ćete pročitati mnogo zanimljivih rečenica u kojima ćete prepoznati svet koji se neprekidno menja i ljude čije se dileme, navike, životi uprkos svemu, možda nikada ne menjaju.

Takođe, zapratite moj profil @dnevnik_jednog_pisca

Do sledećeg bloga, živeli!  

Podeli: